MENU

Laatste nieuws

op grote hoogte wordt de toren en de klok van kasteel Ter Horst schoongemaakt: gelukkig hebben de mannen geen last van hoogtevrees.

 

wilt u ondernemen op een unieke locatie naast kasteel Ter Horst? Kijk dan voor meer informatie:

https://www.fundainbusiness.nl/kantoor/loenen/object-43577242-hoofdweg-76/

In de tv uitzending Klaas op Klompen – Loenense Enkenpad Loenen is vanaf 20 minuten kasteel Ter Horst in beeld.

https://www.gld.nl/tv/programma/klaas-op-klompen/1260

Afgelopen week is de brugleuning weer in ere hersteld. Hierbij is zoveel mogelijk het originele materiaal hergebruikt met massief rondstaal van 1,25 inch. De originele staven zijn eerst recht gewalst en verlengd. Ter plaatse zijn de staven met behulp van een hydraulische pers nog iets bijgebogen.  Deze mannen hebben weer vakwerk geleverd onder het toeziend oog van de haan.

                                                   

 

15 t/m 17 september 2023 is er in het koetshuis bij kasteel Ter Horst een expositie met o.a. aandacht voor de 75-jarige bevrijding van Loenen. De entree is gratis.

Vrijdag 15 september 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag 16 september 11.00 – 20.00 uur
Zondag 17 september 11.00 – 17.00 uur

Vorige week is de restauratie van de monumentale toegangsbrug bij kasteel ter Horst gestart. Deze brug is rond 1906 gebouwd. De brug voor 1906 was van hout, hierover is helaas niet veel meer bekend. In de jaren 70 is de brug al eens versterkt, omdat er steeds zwaarder verkeer overheen moest. De leuningen zijn toen provisorisch zo ver mogelijk naar buiten geplaatst, zodat de doorgang breder werd. Op die manier konden ook grote vrachtauto’s er over heen. Dit heeft wel schade aan de gemetselde muren toe gebracht. Deze schade wordt nu hersteld. De muren worden versterkt en er komen nieuwe gietijzeren ballusters. Het zijn exacte kopieën van de originele ballusters. Begin december 2023 zal de brug klaar zijn.

 

 

Afgelopen zaterdag gaf muziekvereniging Olto Loenen het concert “1001 nacht” bij kasteel Ter Horst. Ondanks de hoge temperaturen was het een drukke en sfeervolle zomeravond.

Olto Loenen concert kasteel Ter Horst

Een 25 jarig huwelijk moet gevierd worden: en hoe romantisch is dat op deze prachtige locatie!

Het is weer eens wat anders: in plaats van bloemen een broedende eend in de siervaas.

Wilt u trouwen in ons kasteel? Zondag 16 oktober 2022 zijn wij aanwezig bij de Wedding Fair Skydeck Teuge.  De beurs is van 11.00 – 17.00 uur en de entree is gratis. Bezoek ons bij standnummer 03 en maak kans op een gratis rondleiding bij het kasteel.

 

Zaterdag 24 september was het zover: het game of thronesfeest van Andy & Melisa. Het was een geweldig mooi feest en iedereen heeft genoten!

Onlosmakelijk verbonden met elkaar: kasteel ter Horst en houthandel Hard- en zachthout BV: de houthandel bestaat inmiddels 100 jaar! Meer lezen? Klik hier.

De provincie Gelderland heeft een mooi artikel geschreven over kasteel Ter Horst:

klik hier voor het artikel

Vrijdag 13 mei 2022 was de droombruiloft van Frank van Etten en Mèlanie Weber in kasteel ter Horst. Klik op de foto voor een uitgebreid verslag.

Per 1 februari 2022 is het landgoed van kasteel ter Horst vergroot door aankoop van de mini camping “Molenallee”. Hiermee is het landgoed uitgebreid tot totaal 35 hectare.  Inmiddels zijn daar ruim 2000 bomen bij aangeplant en zijn de dieren en de natuur weer een bos rijker.

Restauratie van het natuurstenen bordes en het bruggenhoofd.

De koepel op het kasteel is tijdens een flinke storm in het verleden verdwenen. Destijds werd dit afgedicht met platen. In 2020 is de koepel weer in ere hersteld. Vanaf het dak geeft de koepel licht aan het trappenhuis.

De aankoop van 1,5 ha. grond bij het landgoed, hier zijn 4000 bomen op geplant.

Restauratie en vervanging van leien op het dak.  De leien komen uit de Duitse groeve Katzenberg.

Het dak op het koetshuis was nog origineel uit 1792, maar de stenen van de vier schoorstenen lagen inmiddels los op elkaar. Het cement tussen de stenen was bijna verdwenen, dus restauratie van de daken van beide koetshuizen was hard nodig.

Herstellen torenklok.

Aankoop 1,9 ha grasland. Dit is ingericht als natuurgebied en ligt tegen het bos aan.

De aanwezige ijskelders zijn uitgegraven en teruggebracht in de oude staat. Het gewelf van de ijskelder heeft een hoogte van ongeveer 1.70 meter en de oorsprong van de kelders kunnen teruggebracht worden naar de 16e eeuw.  In de winter werden ijsblokken uit de kasteelgracht gestoken en in de ijskelders opgeslagen. Door de goede isolatie bleef dit ijs wel een jaar in goede staat. Het ijs werd geplaatst in een kast dat de voorloper van onze koelkast is. Deze “koelkast” is nog steeds te bezichtigen in de kelder van het kasteel.

Aankoop de Oldehof. Deze boerderij hoorde vroeger bij het landgoed. Deze is inmiddels in gebruik als zorgboerderij. Een deel van de 7,5 ha grond is veranderd in natuurgebied.

Restauratie kapel, die in de tweede wereldoorlog ernstig vernield werd.